Wat kan mij helpen?

Klant
Ministerie van Justitie en Veiligheid & Centrum Seksueel Geweld

1 op de 5 vrouwen en 1 op de 16 mannen in Nederland heeft weleens te maken gehad met seksueel geweld. Dit heeft vaak grote impact. Als je seks tegen je wil hebt gehad, is het goed om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Toch doen veel slachtoffers geen melding. Terwijl dit juist zo belangrijk is, zodat passende hulp, informatie en ondersteuning geboden kan worden.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat seksueel geweld sneller wordt gemeld?

Op tijd de juiste hulp

Er kunnen veel redenen zijn waarom slachtoffers geen melding doen of hulp zoeken na seksueel geweld. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid wil drempels voor slachtoffers om zich te melden bij politie of hulpverlening zoveel mogelijk wegnemen. Daarom is het ministerie samen met DOT (D&B, Open Now en TBWA\NEBOKO) een campagne gestart om de meldingsbereidheid van seksueel geweld in Nederland te vergroten.

De meldingsbereidheid van seksueel geweld in Nederland moet worden vergroot en slachtoffers moeten zo snel mogelijk de juiste hulp krijgen.

Van 1 opdracht naar 2

In samenwerking met het ministerie creëerden we het platform watkanmijhelpen.nl. Het doel: bijdragen aan het verlagen van drempels voor bezoekers om professionele hulp te zoeken. Door middel van ervaringsverhalen kunnen slachtoffers zich herkennen en een beeld vormen van wat het zoeken van hulp voor ze kan betekenen. Daarnaast biedt de website tips en doorverwijzing naar de juiste hulpverlening, waaronder Slachtofferhulp Nederland en het Centrum Seksueel Geweld. Om deze doorverwijzing zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de behoefte van de gebruiker, is het belangrijk dat er doorgeklikt kan worden naar informatie in dezelfde context. Daarom kregen we ook de kans om de website van het Centrum Seksueel Geweld te vernieuwen.

De eerste zeven dagen

Bezoekers van beide websites zullen in verschillende fases van het verwerkingsproces zitten. De een twijfelt over iets dat een half jaar geleden is gebeurd, terwijl de ander gisteravond iets heeft meegemaakt wat niet oké voelde. Daarin zijn de eerste zeven dagen na een nare seksuele ervaring het meest cruciaal, je kunt bijvoorbeeld op tijd achter een mogelijke soa komen.

Daarom maken we op beide platforms onderscheidt tussen hulp binnen een week en na een week, zodat we slachtoffers zo snel mogelijk naar de juiste hulp kunnen leiden. Ook maken we gebruik van ervaringsverhalen. Zo ontdekken slachtoffers op een laagdrempelige manier wat hulp voor anderen heeft betekend en hopen we ze te activeren om ook zelf hulp te zoeken.

Rust en veiligheid

Na een nare seksuele ervaring, ervaren veel slachtoffers gevoelens van schaamte of schuld. Daarom hebben we in het design gebruik gemaakt van lichte kleuren. Dit straalt rust uit. Hier hebben we ook rekening mee gehouden bij de website voor het Centrum Seksueel Geweld, zonder de oude stijl uit het oog te verliezen. Zo blijft de website herkenbaar.

Op het gebied van copy hebben we op beide websites gekozen voor korte en duidelijke zinnen. Daarnaast hebben we provocerende woorden vermeden, om de lezer een veilig gevoel te geven. Ook hebben we geprobeerd om de teksten zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de belevingswereld van mensen die seksueel geweld meemaken. Dit hebben we gedaan door de gevoelens en (mogelijke) klachten van slachtoffers te omschrijven, waardoor slachtoffers dit herkennen en op een laagdrempelige manier worden aangesproken.

Hoe staat het met jouw website?

Ben je ook op zoek naar een website om mensen van kennis te voorzien? Dan kun je contact opnemen met Sebastiaan. Wil je meer weten over de campagne ‘Wat kan mijn helpen’ of de website van het Centrum Seksueel Geweld? Kijk dan op de websites watkanmijhelpen.nl of centrumseksueelgeweld.nl.

Bel of mail met Sebastiaan.

Sebastiaan
Strategy Director

digitaal design voor verbeteraars

  • Werk
  • Over ons
  • Aanpak
  • Werken bij
  • Updates
  • Contact
  • Blijf up to date:
    NieuwsbriefNieuwsbriefNieuwsbrief