Denkles: anders denken over denken

Klant
Gemeente Utrecht

Ergens in uitblinken, zoveel mogelijk diploma’s behalen en vooral: presteren, presteren en nog eens presteren. De prestatiemaatschappij zorgt ervoor dat we steeds sneller vragen om labels en diagnoses. Want wat als een kind niet aan het standaard plaatje voldoet? Dan moet er toch haast wel wat aan de hand zijn? Gedachten die voor veel gepieker en stress zorgen bij ouders. Met dit groeiende probleem ging de Krijtclub aan de slag.

Hoe zorgen we voor minder stress en gepieker bij ouders?

De Krijtclub is een enthousiast team van ontwerpers met leden van Garage2020, betrokken projectmanagers van de Gemeente Utrecht en onze eigen Susanne en oud-collega Ellis als social researchers en designers. De ontwerpvraag waar de Krijtclub mee aan de slag ging was: hoe kunnen ouders variaties in het opgroeien makkelijker verdragen, zodat er meer ruimte is voor het kind en zorg terecht komt bij gezinnen die het nodig hebben?

Negatief effect op kinderen én de zorg

Als ouders geen bevestiging krijgen of niet gerustgesteld worden in hun piekergedachten, kan dat op lange termijn een nadelig effect op het kind hebben. Kinderen voelen de onzekerheid en stress die bij de ouders speelt. Maar niet alleen op de kinderen heeft dit een nadelig effect. Het zorgt ook voor drukte in de zorg. Want ouders gaan met ‘onschuldige’ vragen naar deskundigen, waardoor mensen die de hulp urgenter nodig hebben, moeten wachten.  Als oplossing op het probleem is Denkles ontstaan.

Aandacht verleggen met Denkles

Denkpatronen kunnen heel hardnekkig zijn en je in de weg zitten zonder dat je het doorhebt. Denkles is kort gezegd een nieuwe, prikkelende manier van denken over denken. Je download een app die je vervolgens denklessen, wekelijkse testen en experimenten om je aandacht te trainen stuurt. De denklessen bestaan uit inspirerende video’s en leuke tips die helpen om niet altijd te verdwalen in je piekergedachten. De wekelijkse test geeft je inzicht in hoe het eruit ziet in je hoofd. Zo ontdek je denkpatronen en leer je ze herkennen.

Experiment

Het concept is getest in een experiment waarbij ouders uit Utrecht drie weken aan een interactief programma deelnamen. De belangrijkste onderdelen uit Denkles (denklessen, de wekelijkse test en de experimenten) zijn gestimuleerd met spraakmemo’s, afbeeldingen en aantrekkelijke teksten in een Whatsapp bot. De ouders kregen om de 1 of 2 dagen een onderdeel uit het Denkles programma toegestuurd. Hiermee onderzocht het ontwerpteam het effect van Denkles op de groep ouders. Uit het experiment kwamen veelbelovende resultaten:

  • 60% van de deelnemers zei dat het experiment een positief effect had op hun mentale gezondheid
  • 85% was gemotiveerd om het experiment af te houden
  • 85% geeft de oplossing te downloaden in de toekomst

Uit het experiment hebben we waardevolle informatie opgehaald. Zo gaf een deelnemer aan: 

Ik ben niet gaan stoppen met denken, maar wel anders er naar gaan kijken. Ik kan gedachten nu beter verplaatsen naar een ander moment

Haalbaarheidscheck

Voor verdere verkenning loopt er op dit moment een haalbaarheidscheck. Daarna kunnen we advies geven over of en hoe de oplossing verder gemaakt kan worden en wat ervoor nodig is.

Wil je ook aan de slag met design thinking?

Samenwerken met ons in co-creatie met jouw doelgroep? Neem contact op met Mariska om te sparren over de mogelijkheden.

Bel of mail met Mariska.

Mariska
Communicatiemanager & projectmanager

digitaal design voor verbeteraars

  • Werk
  • Over ons
  • Aanpak
  • Werken bij
  • Updates
  • Contact
  • Blijf up to date:
    NieuwsbriefNieuwsbriefNieuwsbrief