3 vragen aan inclusieverbeteraar Carolina van Setten
Carolina is Brand Manager bij Cardan: een bedrijf dat gespecialiseerd is in digitale toegankelijkheid. Denk aan het toegankelijk maken van websites, apps en andere online dienstverlening. We spraken Carolina over bewustwording, gedeelde verantwoordelijkheid en testen met het bestellen van een HEMA-handdoek!
25 juni 2025Wat motiveert jou om je dagelijks met toegankelijkheid bezig te houden?
Tijdens mijn afstudeerstage in 2021 bij Cardan kwam ik voor het eerst in aanraking met digitale toegankelijkheid. Mijn stageopdracht was: e-commerce bedrijven bewust maken van digitale toegankelijkheid. Samen met Karin, Huub en Marjo (alle drie slechtziend tot blind) testten we de HEMA-website op toegankelijkheid. Ik gaf ze de simpele taak om ‘even’ een handdoek te bestellen op hema.nl. Vanaf dat moment werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt: hoe frustrerend het internet voor sommigen kan zijn. Geen van hen slaagde erin om een handdoek te bestellen. Sindsdien probeer ik zoveel mogelijk mensen, en in het bijzonder ontwerpers, bewust te maken van digitale toegankelijkheid. Eén quote die me tijdens mijn onderzoek altijd is bijgebleven, is van Elise Roy: “When we design for disability, we all benefit.”
Stel een organisatie heeft nog niets aan digitale toegankelijkheid gedaan, waar zou je dan als eerst mee beginnen?
Bewustwording! Het is ontzettend belangrijk om te weten voor wie je digitaal toegankelijk bent. Wanneer je start met bewustwording, creëer je draagvlak in je hele organisatie. Daarnaast is de nieuwe wetgeving natuurlijk ook een belangrijke reden om aan de slag te gaan met digitale toegankelijkheid. Niemand zit tenslotte te wachten op een boete. Toch zie ik dat de meeste motivatie ontstaat wanneer je écht begrijpt voor wie je digitaal toegankelijk wilt zijn én wanneer je zelf hebt ervaren hoe digitale (on)toegankelijkheid voelt.
Wat kan echt nog véél beter volgens jou als het gaat om digitale toegankelijkheid?
Dat digitale toegankelijkheid structureel en vanzelfsprekend geïntegreerd wordt in de werkprocessen van verschillende teams. Het wordt vaak gezien als een extra stap achteraf; iets wat ‘de ontwikkelaar’ of ‘de toegankelijkheidsexpert’ oplost. Maar digitale toegankelijkheid is een gedeelde verantwoordelijkheid. Bovendien leidt het tot betere, inclusievere producten voor álle gebruikers.