Veiligere en gezondere werkvloeren via een digitale routekaart
Elk jaar worden zo’n 90.000 mensen ziek door hun werk. Zij hebben klachten, moeten verzuimen of overlijden zelfs. Aan deze uitval kan van alles voorafgaan. Zo kan iemand van een ladder vallen of gehoorschade oplopen. Maar vaak speelt een minder opvallend arbeidsrisico een rol, zoals COVID-19, seksuele intimidatie of zittend werk.
Hoe stimuleren en ondersteunen we ondernemers om hun werkomgeving veiliger en gezonder te maken?
Design thinking & de Tweede Kamer
De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid pleit in een brief aan de Tweede Kamer dat de overheid ondernemers beter moet helpen om hun werkomgeving veiliger en gezonder te maken voor medewerkers. Hij gelooft dat de wettelijk verplichte risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) makkelijker kan - en dat daar een frisse aanpak voor nodig is: design thinking.
Hoe kunnen we een hulpmiddel ontwikkelen dat ondernemers helpt bij het maken van hun RI&E?
Alle vragen in beeld
Namens Steunpunt RI&E, waar het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en TNO onderdeel van zijn, gingen wij samen met Snijboon en Hike aan de slag om de inzichten uit het onderzoekstraject te vertalen naar een ontwerp. We organiseerden een online creatieve sessie om met het hele team te verkennen welke uitgangspunten aansluiten op het belang van de ondernemer. Bieden we de ondernemers veel ruimte voor exploratie aan? Of moeten ze er zo snel mogelijk doorheen kunnen? Voelt het meer als een dialoog of als eenrichtingsverkeer? En gaat de voorkeur uit naar een strakke formele stijl, of hoeft het geen ‘wettelijk verplicht’ uit te stralen?
Start je route naar RI&E
Een eerste prototype van het instrument ontstaan uit het onderzoek en de design sprint in 2019 werd getest bij ondernemers uit verschillende branches. Met de uitkomsten ontwikkelden we het prototype verder richting een bruikbaar MVP voor een pilot. Het hulpmiddel dat we ontwierpen is geen lijst die je eenmalig afvinkt, zodat je het maar weer gedaan hebt dat jaar. Ondernemers zijn en blijven op weg naar gezonder en veiliger werken, via jouw Route naar RI&E. Het is een levend document, waarin je continu je vooruitgang kunt bijhouden en vastleggen en leert wat verschillende risico’s en maatregelen inhouden.