Veiligere en gezondere werkvloeren via een digitale routekaart

Klant
TNO
Categorie
Services & apps

Elk jaar worden zo’n 90.000 mensen ziek door hun werk. Zij hebben klachten, moeten verzuimen of overlijden zelfs. Aan deze uitval kan van alles voorafgaan. Zo kan iemand van een ladder vallen of gehoorschade oplopen. Maar vaak speelt een minder opvallend arbeidsrisico een rol, zoals COVID-19, seksuele intimidatie of zittend werk.

Hoe stimuleren en ondersteunen we ondernemers om hun werkomgeving veiliger en gezonder te maken?

Design thinking & de Tweede Kamer

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid pleit in een brief aan de Tweede Kamer dat de overheid ondernemers beter moet helpen om hun werkomgeving veiliger en gezonder te maken voor medewerkers. Hij gelooft dat de wettelijk verplichte risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) makkelijker kan - en dat daar een frisse aanpak voor nodig is: design thinking.

Hoe kunnen we een hulpmiddel ontwikkelen dat ondernemers helpt bij het maken van hun RI&E?

Alle vragen in beeld

Namens Steunpunt RI&E, waar het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en TNO onderdeel van zijn, gingen wij samen met Snijboon en Hike aan de slag om de inzichten uit het onderzoekstraject te vertalen naar een ontwerp. We organiseerden een online creatieve sessie om met het hele team te verkennen welke uitgangspunten aansluiten op het belang van de ondernemer. Bieden we de ondernemers veel ruimte voor exploratie aan? Of moeten ze er zo snel mogelijk doorheen kunnen? Voelt het meer als een dialoog of als eenrichtingsverkeer? En gaat de voorkeur uit naar een strakke formele stijl, of hoeft het geen ‘wettelijk verplicht’ uit te stralen?

Start je route naar RI&E

Een eerste prototype van het instrument ontstaan uit het onderzoek en de design sprint in 2019 werd getest bij ondernemers uit verschillende branches. Met de uitkomsten ontwikkelden we het prototype verder richting een bruikbaar MVP voor een pilot. Het hulpmiddel dat we ontwierpen is geen lijst die je eenmalig afvinkt, zodat je het maar weer gedaan hebt dat jaar. Ondernemers zijn en blijven op weg naar gezonder en veiliger werken, via jouw Route naar RI&E. Het is een levend document, waarin je continu je vooruitgang kunt bijhouden en vastleggen en leert wat verschillende risico’s en maatregelen inhouden.

Een instrument om naar terug te keren

We ontwierpen een brand identity die uitnodigt om terug te keren en toegankelijkheid uitstraalt en op de wishlist voor de user experience staan functionaliteiten die bezoekers uitnodigen meer te ontdekken over risico’s en maatregelen. Wishlist, want na de lancering van de pilot tijdens de Week van de RI&E in 2020 vervolgen we onze route naar uitbreiden en verbeteren van het instrument.

Wil je je doelgroep helpen of je kennis ontsluiten via een digitale tool?

Susanne denkt met je mee. Over gebruikersonderzoek, user mapping, interface design en meer.

Bel of mail met Susanne .

Susanne
User Experience Designer

Strategisch digitaal design voor positieve impact

Snel naar
  • Werk
  • Over ons
  • Aanpak
  • Werken bij
  • Updates
  • Contact
Contact
  • Maliebaan 50
  • 3581 CS Utrecht
  • Nederland
  • Waar ligt dat?

We zijn een digitaal designbureau dat zich vastbijt in complexe vraagstukken. Door empathie, creativiteit en technologie te combineren, helpen we jou om je missie waar te maken.