Sarah over de design trends van 2024

Een nieuw jaar betekent ook… nieuwe trends! Als designer ben ik altijd het meest benieuwd naar de trends op designgebied. Daarom heb ik net als vorig jaar 5 designtrends van 2024 op een rij gezet. En dan vooral de trends die Greenberry in kan zetten om het werk voor onze klanten nog mooier en beter te maken. Trends gemist waarvan je denkt: die moét je gezien hebben? Laat het me weten.


1: Bentobox je website

De eerste trend is er eentje die gebaseerd is op de bentobox. De Japanse broodtrommel waarbij al het eten in afzonderlijke vakjes verdeeld wordt. Niet alleen praktisch, het ziet er ook nog visueel aantrekkelijk uit. En daar is het linkje met design. De principes van een bentobox kunnen namelijk perfect worden toegepast op de grids van een digitaal ontwerp. Bentobox-design zorgt ervoor dat de inhoud eenvoudig en consistent gestructureerd kan worden, terwijl er ook een mooi geheel ontstaat. Ik ben fan!

Voor inspiratie kan je kijken bij Apple, maar ook op de website BentoGrids. Hier vind je een verzameling van verschillende vormen bentogrids.

2: Barbie eat your heart out

Er was al een trend gaande van felle kleuren, maar met de komst van de Barbie film heeft deze trend een enorme boost gekregen. Opvallende designs met felle en levendige kleurpalletten, springen als paddestoelen uit de grond. Heel wat anders dan de minimalistische trend die we lang hebben gezien. Nog leuker: de kleuren in deze designtrend worden niet alleen individueel gebruikt, maar juist vaak in verloop. Dit zorgt voor een design waar je eigenlijk niet omheen kan.

Perfect voorbeeld van deze trend is de website van Future Londen Academy of de website van BAT.agency

3: volle composities en paginavullende illustraties

Hou je van minimalisme in illustraties? Dan is dit misschien niet helemaal jouw trend. Want composities vol illustraties zijn bezig aan hun comeback. We zien een trend waarin illustraties niet beperkt worden tot een klein frame, maar alle beschikbare ruimte van een pagina benutten. De gedetailleerde illustraties trekken langdurig de aandacht en vertellen een boeiend verhaal. Als je designer bent, weet je dat een zware compositie best complex kan zijn. Zorg als je deze trend toepast dus altijd voor dat er een goede balans is tussen de elementen én dat de hoofdfocus niet verloren gaat.

Goede voorbeelden van websites vol illustraties zijn deze website over bosbranden of deze website met informatie over hoe je de wereld beter maakt door meer van natuur te leren.

4: Natuur geïnspireerd design

In 2022 schreef ik over de opkomende trend van eco-design. In dat jaar lag de focus vooral op duurzaamheid integreren in het ontwerp. Nu is dat iets anders. Natuur geïnspireerd design draait om het laten bloeien van de natuur in je ontwerp. Zachte en aardse kleuren die het design een kalme uitstraling geven, winnen steeds meer terrein. Het is een verfrissend contrast met de felle kleuren uit de Barbie-trend. Leuk aan deze trend, is dat het de strijd aangaat met alle AI-invloeden die momenteel het web domineren. AI gegenereerde afbeeldingen zijn altijd heel clean, deze trend daar lekker tegen in. Van schors-structuren als patronen op websites tot natuurlijke vormen in branding; alles wat schreeuwt naar meer natuur, maakt een comeback in deze trend. <3

Een mooi voorbeeld hier is Treebytree

5: Opvallende karakters

Ongewoon lange armen, fictieve vormen of opvallend grote voeten… de laatste trend die ik ga delen, vind ik heel leuk: opvallende karakters. Denk hierbij aan geïllustreerde of 3D-karakters die je merk of website een uniek gezicht geven. Het lijkt erop dat de creativiteit in karakterontwerp dit jaar de grenzen verkent en nieuwe dimensies toevoegt aan de visuele representatie van merken en websites. Alles kan en alles mag. En is dat niet stiekem de droom van elke designer?

Super toffe voorbeelden van deze karakters kan je zien op Evrone en Flying Papers

OVER WELKE TRENDS VOOR 2024 BEN JIJ HET MEEST ENTHOUSIAST?

En zie jij nog andere design trends voor komend jaar? Ik praat er graag met je over! 

Bel of mail met Sarah.

Sarah
Digital designer

digitaal design voor verbeteraars

  • Werk
  • Over ons
  • Aanpak
  • Werken bij
  • Updates
  • Contact
  • Blijf up to date:
    NieuwsbriefNieuwsbriefNieuwsbrief