Design trends 2023

Sarah voorspelt de design trends voor 2023

Net als vorig jaar waag ik mij aan een trendsvoorspelling artikel voor 2023. Aangezien ik niet de enige designer / creatief ben binnen Greenberry, heb ik de vraag uitgezet onder mijn collega’s. We hebben niet alleen gekeken naar de trends, maar ook naar welke trends toepasbaar zijn op de projecten die wij doen. Zodat wij, maar ook onze klanten er écht wat aan hebben. Niets is minder nutteloos dan trends toepassen om het trends toepassen.

Dit artikel is ook op Medium.com/greenberry gepubliceerd. Volg ons daar!

1. Flat? Nee! 3D design

3D design is al lang aanwezig op het web. Maar het online toepassen was moeilijk, kostte veel tijd en niet iedereen kon het. Jarenlang domineerde ‘flat’ illustraties het web, maar door alle ontwikkelingen binnen verschillende programma’s wordt het steeds makkelijker om 3D illustraties te maken en te implementeren. Zie bijvoorbeeld Spline, een web based 3D design tool.

3D design komt steeds meer terug op de gehele website. Zo is niet alleen het design van de header gevuld met 3D, maar wordt het ook ingezet als een parallax effect. Zo wordt het over de hele pagina een ervaring. Maar hoe pas je dit dan toe op een ‘gewone’ website voor bijvoorbeeld een corporate of NGO? Dit kan je doen door elementen uit de huisstijl in te zetten als 3D elementen. Of een nieuwe illustratie stijl te ontwikkelen, zodat de stijl weer helemaal aansluit bij de trends van nu.

2. Printtechnieken, maar dan online

Tijdens mijn rondvraag op kantoor, hoor ik meermaals risoprint, airbrush effecten en cut-outs voorbij komen als trends van 2023. Print is dan wel ‘ouderwets’, maar de technieken van vroeger, zijn bezig aan een opmars. 

Van kleine elementen zoals iconen die met de ‘hand’ worden getekend, tot volledige illustraties met riso effecten; printeffecten komen steeds vaker terug op verschillende soorten websites. Maar deze effecten komen niet alleen terug in kleine elementen, we zien ze ook als volledige website ervaringen. Kijk maar eens naar dit voorbeeld van een interactief boek. https://thebigbed.webflow.io/ Een online, educatief en interactief (kinder)boek als dit, is ook al járen mijn droom om te maken. 

3. Kan je het juiste lettertype niet vinden? Maak hem zelf!

De afgelopen jaren worden websites met veel tekst en weinig afbeeldingen steeds populairder. En ondanks de enorme hoeveelheid aan lettertypes op websites zoals Google fonts, Adobe fonts, Dafont en ga zo maar door, is het vinden van een lettertype wat echt past bij de nieuwe huisstijl, campagne of nieuwe website soms bijna niet te doen. 

Het maken van custom lettertypes wordt dan ook steeds makkelijker. Zo worden er steeds meer lettertype generatoren ontwikkeld zoals BitFontMaker of Calligraphr. En er zijn natuurlijk al meerdere goede (helaas niet gratis) iPad apps, waardoor custom lettertypes steeds toegankelijker zijn om te maken. Zo kan iedereen een lettertype maken die past bij het merk.

4. Task Driven Brutalism

Binnen Greenberry denken wij dat dit dé trend van 2023 wordt. Vooral onze strateeg Sebastiaan is hier heel enthousiast over. Maar wat is task driven brutalism nou eigenlijk? Dan moeten we eerst weten wat brutalisme is. 

Brutalisme in digitaal design betekent een duidelijke en heldere stijl die functionaliteit boven vorm en effectiviteit boven esthetiek stelt. In de jaren 50 is de stijl ontstaan in de architectuur. Brutalisme is de laatste jaren al een trend in web design. Het is vooral gebruikt als een excuus voor designers om een weerwoord te hebben op de extreem minimalistische flat design websites die er toen vooral waren. Dat deden ze door grote lettertypes en felle kleuren te gebruiken, zonder duidelijk grid of heldere richtlijnen. Design chaos of met andere woorden: Anti design.

Na deze geschiedenisles over brutalisme, duiken we in task driven brutalisme. Dit is volgens Sebastiaan meer focus op taakgerichte en functionele ontwerpen. Geen tierelantijntjes, geen opsmuk, maar puur praktisch ontwerp. Sebastiaan hoopt dan ook dat we teruggaan naar de basics van Brutalisme en focussen op waar het écht om gaat. Niet gek voor een strateeg om dat te hopen toch? ;) 

Over welke trends voor 2023 ben jij het meest enthousiast?

En zie jij nog andere design trends voor komend jaar? Ik praat er graag met je over! 

Bel of mail met Sarah.

Sarah
Digital designer

digitaal design voor verbeteraars

  • Werk
  • Over ons
  • Aanpak
  • Werken bij
  • Updates
  • Contact
  • Blijf up to date:
    NieuwsbriefNieuwsbriefNieuwsbrief