Open data in de strijd tegen het Coronavirus

Klant
SymptoTrack
Services
Services & apps

Het coronavirus (COVID-19) verspreidt zich steeds verder over de wereld. Helaas kan niet iedereen getest worden op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daardoor weten we niet hoeveel mensen in Nederland besmet zijn. Met het toenemende aantal zieken loopt de druk op de nationale gezondheidszorg hoog op. Om die druk te verlagen, moeten we allemaal ons best doen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Dus hoe kunnen we helpen de verspreiding van corona beter inzichtelijk maken?

De zorg een handje helpen in hun strijd tegen het coronavirus

In veel landen is het niet mogelijk om iedereen te testen en worden de tests gereserveerd voor hulpverleners in de zorg, risicogroepen en patiënten met ernstige symptomen. Bij milde symptomen wordt vaak niet getest. Dit geeft een vertekend beeld van het aantal mensen dat besmet is met het virus. Om in deze gekke tijden ook ons steentje bij de dragen en de zorg een handje te helpen, hebben we samen met sociaal ondernemer Adrian Dongus, development partner HIKE en Forest hosting SymptoTrack ontwikkeld. Binnen twee weken waren we live met een 100% open source, non-profit en open data platform waarmee we de symptomen van Corona in kaart kunnen brengen.

Data democracy

Door de data die via SymptoTrack wordt verzameld gratis en toegankelijk te maken voor iedereen, kan elke wetenschapper, journalist en beleidsmaker deze inzetten voor werkzaamheden en onderzoek rondom het coronavirus. Iedereen die gebruik wil maken van de data of wil meewerken kan contact opnemen met het team van SymptoTrack. 

In de afgelopen weken hebben we de handen ineengeslagen met Datascientists Against Corona, een initiatief van het Department of Psychological Methods aan de University of Amsterdam. Twee wetenschappers begeleiden het team van SymptoTrack. Zo wordt de methode van dataverzameling kritisch tegen het licht gehouden en zorgen wij ervoor dat de informatie die wordt gedeeld ook echt bruikbaar is voor de wetenschappers, journalisten en de overheid die ermee aan de slag gaan.

Iedereen met symptomen van het coronavirus in kaart brengen

Door de vragenlijst te beantwoorden, kun je je eigen symptomen of die van iemand anders vastleggen. Op deze manier worden alle gegevens verzameld en kunnen we de verspreiding van het virus volgen. Ga naar SymptoTrack.org

Kan data jouw missie versterken?

Heb je een complexe maatschappelijke vraagstelling waarbij je digitale stappen wilt zetten? Neem dan contact op met Alain Dujardin.

Zoek je iemand anders?
Bekijk ons hele team

Alain

Creative director & partner

Digitaal design waar iedereen een beetje beter van wordt

  • Maliebaan 11
  • 3581 CA Utrecht
  • Nederland
  • Waar ligt dat?