Er is een school voor elk kind

Klant
PO Raad & VO Raad
Categorie
Merkplatformen

Het is niet eenvoudig als ouder om samen met je kind de juiste school uit te zoeken. Er is veel keus en de informatie is vaak niet makkelijk te vinden.

Hoe zorgen we ervoor dat er meer kinderen een passende school vinden?

Zicht op scholen in de buurt

De website van ‘Scholen op de kaart’ helpt ouders en kinderen bij het vinden van een passende school. Door de veelvoud aan informatie was het alleen lastig de juiste informatie te vinden. Daarom stelde de PO en VO-raad de vraag om de website ‘Scholen op de kaart’ te vernieuwen en beter te laten aansluiten op ‘Mijn Scholen op de kaart’. Zowel op het gebied van gebruiksvriendelijkheid als de gebruikerservaring.

Hoe geven we de informatie duidelijker weer en kunnen we de navigatie op de website verbeteren?

Behind the scenes

Co-creatie sprint Scholen op de Kaart.

Tijd voor interviews, experts en analyse

De eerste stap in ons ontwerpproces was een uitvoerige interviewreeks met teamleden van ‘Scholen op de kaart’. Vervolgens hebben onze UX’ers een expert review uitgevoerdom aanvullende knelpunten mee te nemen in het ontwerpproces, van de informatiestructuur en navigatie tot contentpresentatie en datavisualisatie. Ook hebben we een analyse gedaan van de bestaande inzichten en een data analyse uitgevoerd met webanalytics om onze bevindingen te ondersteunen.

Een toets voor ouders en docenten

De onderzoeksresultaten hebben we verwerkt in een gedetailleerd UX-concept. In het concept staat bijvoorbeeld dat ouders het belangrijk vinden om snel een relevante school te kunnen vinden die goed bij hun kind past. Dit concept hebben we gebruikt voor een eerste ontwerp voor ‘Scholen op de kaart’ en ‘Mijn Scholen op de Kaart’. Het ontwerp hebben we bij de verschillende doelgroepen getest: ouders en docenten.

Scholen aan het woord

‘Scholen op de kaart’ en ‘Mijn Scholen op de kaart’ helpen ouders en leerlingen die zich op scholen oriënteren bij het vinden van de juiste informatie. ‘Scholen op de kaart’ de enige plek waar scholen ook zélf een verhaal kunnen vertellen. Er staat dus niet alleen feitelijke informatie. Die combinatie maakt dat ouders en leerlingen zich beter kunnen oriënteren op scholen.

Een duidelijk en herkenbaar verhaal

Uit ons ontwerponderzoek bleek dat het voor gebruikers lastig was om de juiste informatie op de website te vinden. Daarom is er in het ontwerp voor gekozen om de focus te leggen op het vinden en filteren van informatie. Ook hebben we nadruk gelegd op de toelichting en het verhaal van scholen bij de bijbehorende data. De toelichting voor ouders was al in begrijpelijk taalgebruik geschreven, maar dit wordt nu ook door het design versterkt.

Ook design heeft een grote rol gespeeld in het beter begrijpelijk maken van de informatie op de website. We hebben de stijl opgefrist door de kleuren en typografie te behouden, maar op een nieuwe manier toe te passen. Ook hebben onze designers de website aantrekkelijker gemaakt door illustraties te gebruiken. Zo spreekt de site een breder publiek aan en wordt er rekening gehouden met alle uiteenlopende gebruikers. 

WIL JE RIJKE DATA TOEGANKELIJK WEERGEVEN?

We helpen je daar graag bij. Neem contact op met Sebastiaan om te sparren hoe je je project of vraagstuk aan kunt pakken.

Bel of mail met Sebastiaan.

Sebastiaan
Strategy Lead

Digitaal design waar iedereen een beetje beter van wordt.

Snel naar
  • Werk
  • Over ons
  • Aan de slag
  • Werken bij
  • Updates
Contact
  • Maliebaan 50
  • 3581 CS Utrecht
  • Nederland
  • Waar ligt dat?

We zijn een digitaal designbureau dat zich vastbijt in complexe vraagstukken. Door empathie, creativiteit en technologie te combineren, helpen we jou om je missie waar te maken.