De wijk in voor eerlijke kansen voor jonge kinderen

Design thinking met ouders, kinderen en professionals

Als je de NPO-documentaireserie ‘Klassen’ hebt gezien, weet je wat we bedoelen als we zeggen: niet ieder kind krijgt gelijke kansen. Gezinnen verschillen, wijken verschillen, mensen verschillen. En door maatregelen rondom corona wordt de invloed die deze verschillen hebben op de ontwikkeling van een jong kind nog duidelijker zichtbaar. Dit moet beter, eerlijker. Daarom gaan zetten we design thinking in voor eerlijkere kansen.

De afgelopen tijd zagen organisaties en professionals in jeugdzorg en onderwijs nog scherper dat er grote verschillen zijn in hoe kinderen zich ontwikkelen. Soms leidt dit tot situaties waarin ouders, kinderen en professionals zich machteloos voelen. Ze merken dan hoe het systeem dat ingericht is jonge kinderen en hun ouders te ondersteunen, onbedoeld versnipperd en onnodig ingewikkeld is geworden. Een tijd vol confrontatie. Maar, als je uitzoomt zie je ook kansen.

Zo zijn er veel vernieuwingen gestart in het onderwijs en de zorg, groeit het aantal initiatieven dat zich richt op de ontwikkeling van jonge kinderen en weten organisaties rond kind en gezin elkaar steeds beter te vinden. Ook werd nog duidelijker hoe belangrijk een sterk pedagogisch netwerk is.

Design thinking met ouders, kinderen en professionals

Die kansen grijpen wij vanuit Greenberry samen met Katholieke Scholenstichting Utrecht (KSU), Lokalis, Ludens, jeugdhulp innovatienetwerk Garage2020 en gemeente Utrecht aan. We zoeken ouders, kinderen en professionals op om aan de hand van design thinking met hen te verkennen welk concept jonge kinderen (0-6) eerlijkere kans geeft om zich te ontwikkelen op een manier die bij hun past. Van samenwerkingsverband tot app, van gezinsspel tot leerkrachtondersteuning: het concept dat gaat bijdragen aan dit vraagstuk staat nog helemaal open. We sluiten aan op wat er al goed gaat, wat er al geleerd is en wat een duwtje kan gebruiken.

Wat staat er op de planning?

In het najaar starten er twee pilots in de twee wijken Overvecht en Merwede (en omgeving) om het gevonden concept, als prototype, te toetsen in de praktijk. Op dit moment werken we aan de ‘inleef’-fase en richten we ons op het doorgronden van het vraagstuk en wat er al speelt in de wijk.

Het ontwerpteam dat je de komende tijd kunt tegenkomen bestaat uit mensen met diverse achtergronden zoals gedragsontwerpers, professionals in het jeugddomein, conceptuele denkers en service designers, zoals onze Chris Siegers. Als het nodig is werken ze ook samen met filosofen, kunstenaars en andere verrassende experts voor een ander perspectief op het vraagstuk. Als iedereen hetzelfde kijkt of denkt, kom je immers niet tot iets nieuws!

Kun jij ons een fris perspectief geven? Of ben je nieuwsgierig naar wat we aan het doen zijn?

Ga het gesprek met ons aan!

Op 20 mei organiseert het ontwerpteam de online afsluiting van de eerste fase: de ‘inleef’-fase. Het doel van deze bijeenkomst is om anderen mee te nemen in het proces en de resultaten tot zover, een doorkijkje te geven naar de volgende fase en met elkaar in gesprek te gaan. Het ontwerpteam is benieuwd naar nieuwe blikken op het vraagstuk, ideeën en feedback.

Denk jij dat je iets kunt bijdragen in het proces en aan het vraagstuk? Stuur dan een mail naar mariska.doppenberg@greenberry.nl. Ook andere vragen, ideeën of opmerkingen horen we graag!

Vragen over dit project ?

Vragen over dit project? Of ben je benieuwd wat design thinking voor jouw vraagstuk kan betekenen? Neem dan contact op met Mariska.

Bel of mail met Mariska.

Mariska
Communicatiemanager & projectmanager

Digitaal design waar iedereen een beetje beter van wordt.

Snel naar
  • Werk
  • Over ons
  • Aan de slag
  • Werken bij
  • Updates
Contact
  • Maliebaan 50
  • 3581 CS Utrecht
  • Nederland
  • Waar ligt dat?

We zijn een digitaal designbureau dat zich vastbijt in complexe vraagstukken. Door empathie, creativiteit en technologie te combineren, helpen we jou om je missie waar te maken.