Picture this: een dag van perspectief wisselen op Dutch Design Week

Even geen mails en meetings. In plaats daarvan: een dagje Dutch Design Week om je onder te dompelen in de wereld van design en nieuwe perspectieven te verzamelen!

Dat is wat we op 26 oktober deden met Greenberry partners, relaties en klanten. Dit zijn onze 3 highlights van de dag.

Dutch Design Week 2023

Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven is hét designevent van Europa, met meer dan een half miljoen bezoekers en honderden designers, bedrijven en studio’s die hun werk delen met het publiek. DDW laat elk jaar zien wat de impact van design en designmethodes is op grote complexe vraagstukken van nu. De perfecte plek om er met partners, relaties en klanten op uit te trekken. 

Het thema van DDW was dit jaar ‘Picture this’: een oproep om onze huidige manier van leven anders voor te stellen en het tij te keren. Dus dat gingen wij ook doen. We verzamelden alternatieve perspectieven op de vraagstukken die iedereen had meegenomen. Hoe kunnen we bijvoorbeeld onze samenleving prikkelvriendelijker maken? Hoe kunnen we silo-overstijgend werken? En hoe kunnen we de druk op de zorg verlagen? Picture that!

Highlight 1: Piet Hein Eek over toeval

8:30. Het Piet Hein Eek-gebouw verdwijnt nog deels in de mist. Twee uur later is de plek veranderd in een drukte van jewelste. Het hele jaar door is winkel, showroom, galerie, restaurant en theater Piet Hein Eek een absolute must voor liefhebbers van design. En niemand minder dan Piet zelf gaf ons een rondleiding door het gebouw. Piet studeerde in 1990 af aan de Design Academy Eindhoven met zijn inmiddels klassiek geworden sloophouten kast. Bij een sloophouten tafel stond hij daarbij stil, en vanuit welk perspectief hij ontwerpt.

Ik ben vaak in die geitenwollensokken-hoek geduwd. Maar mijn werkwijze is heel rationeel. Ik kijk hoe ik zo efficiënt mogelijk met materiaal om kan gaan. Veel ontwerpers willen iets nieuws - ik kijk wat de wereld om mij heen te bieden heeft. Of dat nu mensen, materialen of iets anders is. Of het materiaal oud of nieuw is, maakt me ook niet zoveel uit. Daardoor zijn veel designs ook toeval. Er lukt wel veel, maar niet op de manier die ik had verwacht. 

Piet Hein Eek

Highlight 2: Daniëlle Arets over AI in het licht van journalistiek

Terwijl de ene groep met Piet op pad was, hing de andere aan de lippen van Daniëlle Arets: designonderzoeker en lector Journalistiek en Innovatie aan Fontys Hogeschool Journalistiek. Ze nam ons mee in AI in het licht van de journalistiek. Bijvoorbeeld door ons kennis te laten maken met de Nieuws Slider: een AI-gegenereerd archief waarmee je in een oogopslag kan zien hoe het klimaatdebat door de jaren heen verandert. Maar ook door te vertellen over een AI-schaduwredactie, waarmee getest werd hoe AI een redactie zou vormgeven. En die verschillende redacties al heeft geholpen om AI in te zetten. 

Het gebruikelijke perspectief op AI is dat het een bedreiging vormt voor ons werk. Maar Daniëlle benaderde het anders, en zette ons aan het denken. Of zoals een deelnemer zei:

Je ‘moest’ altijd iets met AI, maar niemand begreep wat. Nu denk ik: ik ga AI gewoon een dag mee laten lopen om ervan te leren. Te testen wat werkt voor mijn processen. Ik hoef niet alles over te nemen, maar misschien komen er dingen naar boven waar ik nog niet aan gedacht heb. Zo laat ik AI vóór me werken. 

Deelnemer

Kortom, een inspirerende talk! Wil je meer weten over AI in de journalistiek? Luister dan naar de podcast ‘AI Garage #5: Kan AI de journalistiek vooruit helpen?’ waarin Daniëlle te gast is.

Highlight 3: de DDW op!

Na de inspiratie door Piet en Daniëlle was het tijd om de DDW op te gaan. Bewapend met een boekje vol prikkelende perspectiefvragen. Hoe gaan designers te werk? Wat is hun visie? Welke afwegingen maken ze? En hoe helpen de designs bij een andere blik te werpen op je eigen vraagstuk? We gingen langs bij werken op het Piet Hein Eek-terrein en in het Klokgebouw op Strijp-S. Na een afsluitende borrel op het dakterras van Hotel Piet Hein Eek, kon iedereen met veel nieuwe inzichten naar huis!

Enthousiast om nieuwe perspectieven te verzamelen?

Neem contact op om te sparren over je vraagstuk.

Bel of mail met Alain.

Alain
Creative director & partner

digitaal design voor verbeteraars

  • Werk
  • Over ons
  • Aanpak
  • Werken bij
  • Updates
  • Contact
  • Blijf up to date:
    NieuwsbriefNieuwsbriefNieuwsbrief